آندوسکوپ بینی یک لوله باریک با یک لنز بزرگنمایی روشن یا یک دوربین کوچکی که دارد به پزشک امکان میدهد یک معاینه دقیقی در داخل بینی و سینوسهای انجام دهد. عمل آندوسکوپی پولیپ بینی یا سینوس (FESS) یک روش کم تهاجمی است که از آندوسکوپ برای باز کردن راه های هوایی و خارج کردن پولیپ بینی استفاده می کند. پولیپ های کوچک بینی هیچ علامتی ندارند، اما اگر به اندازه ای بزرگ شوند که مجرای بینی را مسدود کنند، می توانند تنفس فرد را دشوار کرده و حس بویایی را از بین ببرند.
پیچیدگی این عمل با توجه به وسعت بیماری و شیوه کار جراح متفاوت است. این تکنیک بیش از یک دهه است که در درمان بیماری های سینوسی بینی به کار می رود. مزایای عمل آندوسکوپی بینی نسبت به جراحی معمولی این است که: دید بهتر، انجام کار دقیق تر، عوارض کمتر و درصد عود دوباره پولیپ کمتری دارد. اگر درمان دارویی پولیپ بینی را کوچک یا از بین نبرد، برای برداشتن پولیپ ها و اصلاح مشکلات سینوس های مستعد به ایجاد التهاب و پولیپ، به جراحی آندوسکوپی نیاز است.
دکتر آرمین اکبری متخصص گوش و حلق و بینی هستند که درمان پولیپ بینی را با جراحی آندوسکوپی انجام می دهند. در صورت نیاز به مشاوره یا عمل پولیپ می توانید با راه های ارتباطی پزشک در تماس باشید.
از کجا بفهمیم پولیپ بینی داریم؟
پولیپ بینی باید توسط پزشک متخصص گوش و حلق و بینی تشخیص داده شود. پزشک از یک آندوسکوپ برای دیدن داخل بینی استفاده می کند. در برخی موارد پزشک ممکن است نمونه کوچکی (بیوپسی) بگیرد تا با انجام پاتولوژی از سرطانی بودن یا نبودن این توده مطمئن شود.
پولیپ در اثر التهاب مزمن ایجاد می شود و حدود 25 درصد از بیماران مبتلا به سینوزیت مزمن درگیر پولیپ می شوند. اگرچه ما هنوز نمی دانیم چه چیزی باعث ایجاد این التهاب در برخی افراد می شود اما بیماری هایی مانند آلرژی، فیبروز کیستیک، حساسیت به آسپرین و عفونت مکرر سینوس، خطر ابتلا به پولیپ بینی را افزایش می دهند.
توده های پولیپ بینی بافتی نرم، گرد، نیمه شفاف، کم رنگ یا زرد رنگ هستند که منشا آن از مخاط بینی یا سینوس های پارانازال است. پولیپ با التهاب مزمن سینوسی، آلرژی، اختلال عملکرد سیستم عصبی و وراثت ژنتیکی ایجاد می شود. سی تی اسکن یا ام آر آی سینوس نیز می تواند وجود پولیپ بینی را مشخص کند.
علائم رایج پولیپ بینی
- مشکل در تنفس از طریق بینی
- کاهش حس بویایی
- کاهش حس چشایی
- درد صورت یا درد در دندان های بالایی
- فشار اطراف سینوس ها
- خروپف
- آبریزش بینی
- سردرد
- سرفه کردن
هدف از جراحی آندوسکوپی پولیپ بینی چیست؟
هدف از جراحی آندوسکوپی سینوس بینی کاهش اندازه یا از بین بردن پولیپ است. بعد از تشخیص پولیپ پزشک ابتدا دارو تجویز می کند ولی در برخی موارد دارو مشکل را حل نمی کند و بیمار مجبور به انجام جراحی می شود. البته در برخی بیماران جراحی نیز راه آخر نیست، زیرا مخاط بینی آن ها مستعد به تولید پولیپ است و ممکن است بعد از چند سال دوباره عود کند. به همین دلیل جراحی آندوسکوپی پولیپ بینی کمک می کند تا با کمترین ریسک و عوارض ممکن این پولیپ ها خارج شوند.
آندوسکوپی بینی
در جراحی آندوسکوپی بینی، پزشک یک لوله کوچک را با یک لنز یا دوربین (اندوسکوپ) وارد سوراخ های بینی می کند و آن را به داخل حفره های سینوسی هدایت می کند. در ادامه جراح با ابزارهای کوچکی پولیپ ها و سایر ضایعاتی که جریان مایعات را از سینوس های مسدود می کنند، بر می دارد.
بنا به صلاحدید جراح ممکن است در حین عمل منافذی که از سینوس ها به مجرای بینی منتهی می شود را بزرگ کنند. جراحی آندوسکوپی معمولاً به صورت سرپایی انجام می شود.
عمل پولیپ بینی
عمل پولیپ بینی با جراحی آندوسکوپی برای درمان بیماری های زیر به کار می رود:
- ابتلا بیمار به سینوزیت و پولیپ بینی
- گرفتگی بینی فرد
- انسداد راه تنفسی بیمار
- ابتلا بیمار به عفونت های مکرر یا مزمن سینوسی
- خارج کردن تومور از بینی
آندوسکوپی سینوس
آندوسکوپی سینوس برای بهبود راه های ارتباطی سینوس ها و بهبود جریان هوا از طریق بینی انجام می شود. با آندوسکوپی بینی موارد زیر بهبود می یابند:
- کاهش تعداد و شدت عفونت های سینوسی
- بهبود علائم مرتبط با سینوزیت
- بهبود تنفس از طریق بینی
- بهبود حس بویایی
- شستشوی حفره های سینوسی
مزایای خارج کردن پولیپ بینی
عمل آندوسکوپی پولیپ بینی کمک می کند انسداد راه های هوایی تنفسی برطرف شده و حس بویایی فرد بهتر شود. همچنین خروپف و سایر اختلالات خواب مرتبط با انسداد بینی بهبود یابد. که با همکارانش سالانه بیش از 700 عمل جراحی پیشرفته سینوس انجام می دهد. پس از عمل نیز هیچ تورم، کبودی یا علائم خارجی دیگری مبنی بر انجام جراحی در بیمار ایجاد نمی شود.
اقدامات لازم برای عمل آندوسکوپی سینوس
از آنجایی که عمل پولیپ بینی با بیهوشی عمومی انجام می شود، بیمار باید از شب قبل انجام عمل ناشتا باشد. پزشک از قبل آزمایشات کلی خون برای بررسی سلامت بیمار را می گیرد تا در حین بیهوشی عارضه ای ایجاد نشود. معمولا بیمارانی که کاندید عمل پولیپ بینی می شوند متقاضی عمل زیبایی بینی نیز هستند. برای درمان پولیپ و انجام عمل آندوسکوپی بینی می توانید با مراجعه به بهترین جراح بینی عمل زیبایی و درمانی را به طور همزمان انجام دهید.
مراقبت های بعد از عمل آندوسکوپی پولیپ بینی
پس از عمل پولیپ با روش آندوسکوپی پزشکان توصیه می کنند موارد زیر را رعایت کنید:
- شستشوی سینوس ها با یک محلول نمکی
- مصرف داروها و آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عفونت
شستشوی بینی بعد از عمل سینوس برای جلوگیری از عفونت و از بین بردن مخاط و باقی مانده در سینوس ها کار بسیار مهمی است. پزشک ممکن است داروهایی را برای استفاده در سیستم شستشوی بینی تجویز کند.
عوارض عمل آندوسکوپی بینی
این عمل چون سرپایی و بدون ایجاد برشی در بینی انجام می شود هیچ عارضه خاصی ندارد فقط پس از عمل سینوس، بیمار کمی احساس تنگی نفس پیدا می کند که به مرور زمان و طی یک الی دو هفته برطرف می شود.
هزینه آندوسکوپی بینی
هزینه آندوسکوپی بینی با توجه به تخصص پزشک، پیچیدگی عمل، مکان جراحی، نوع بیهوشی و… تعیین می شود. این عمل هزینه مشخصی ندارد و نمی توان یک تعرفه کلی برای آن تعریف کرد ولی برخی از بیمه های درمانی این عمل را جز جراحی های تحت پوشش بیمه قرار می دهند و قسمتی یا کل هزینه آندوسکوپی بینی را پرداخت می کنند.
سخن آخر
محققان در حال مطالعه بر روی داروهای بیولوژیک مورد استفاده در آسم شدید برای کمک به کاهش پولیپ بینی و بهبود علائم آن هستند. این داروها با هدف قرار دادن سلول ها یا پروتئین های خاصی، التهاب و تورم را کاهش می دهند. تحقیقات نشان می دهد که این داروها برای افرادی که پولیپ بینی آنها با کورتیکواستروئیدها یا جراحی درمان نمی شود گزینه خوبی باشد.
دکتر آرمین اکبری متخصص گوش و حلق و بینی و جراح پلاستیک هستند که عمل آندوسکوپی پولیپ بینی را برای بیماران متقاضی انجام می دهند. در صورت داشتن هر سوالی لطفا از طریق کادر زیر برای ما دیدگاهتان را ارسال بفرمائید.